‘Krab achter je oren’ deel 64: systeemdenken bij solliciteren 8: Welke woorden zet je in de sollicitatiebrief?

Bij het opstellen van een sollicitatiebrief/motivatiebrief is het belangrijk om de taal van het bedrijf te laten zien in je brief. Deze keer leg ik je uit hoe je dat doet.

Door hun woorden of hun toon te laten passen bij het bedrijf, laat je zien dat je begrijpt wat zij zoeken en wat zij willen. Zo zal jij dan als passend in het bedrijf overkomen.

Onderstreep belangrijke termen/kwaliteiten

Wanneer je een vacature hebt gevonden waar je op wilt reageren, adviseer ik je altijd om deze uit te printen. Daarna neem je een pen/potlood of arceerstift en onderstreep je de woorden waaraan jij moet voldoen volgens de vacature, maar ook woorden die typerend zijn voor het bedrijf. Doe dit niet alleen, maar laat een ander ook kijken welke woorden hem of haar opvallen in de vacature.

Nooit 100% passend

Het is goed om je te bedenken dat er zelden of nooit iemand is die volledig aan de eisen in de vacature kan voldoen. Dus maak geen beloftes die je niet waar kunt maken, maar laat merken dat je ervoor open staat om bij te leren.

Verwerk de woorden in je brief

De onderstreepte woorden uit de vacature verwerk je in je brief. Uiteraard typ je het niet helemaal over, maar verwerk het echt in de tekst gecombineerd met jouw kwaliteiten.  Je kunt ook een aantal van deze woorden in je cv ‘verstoppen’ in je profieltekst of bij je werkervaring. Bij sommige grote bedrijven worden je brief en je cv eerst door een robot gelezen. Mist deze robot bepaalde woorden, gaat je brief niet door naar de selecteerde brieven die daarna door mensen gelezen gaan worden.

Verdiep je écht in het bedrijf waar je wilt werken. Solliciteren is hard werken!

Volg het bedrijf op social media en schrijf je waar mogelijk in voor hun nieuwsbrief. Zo kun je ingaan op recente ontwikkelingen in je brief of je gesprek, maar ook zien zij jouw naam alvast als volger of wanneer je reacties geeft op deze berichten.

Lees wat zij op hun website hebben staan. Wat is hun beleid? Van welke kernwaarden gaan zij uit? Welke richting kiezen zij voor de komende jaren. Zorg dat je hiervan op de hoogte bent.  Ook de belangrijke termen die hierin voorkomen kun je verwerken in je brief.

Veel succes!

Heb je hulp nodig bij het opstellen van je brief, cv of LinkedIn-profiel? Neem dan gerust contact op.

Hartelijke groet,

Marjan

 

Heb je eerdere sollicitatietips gemist? Hier link je ernaar terug:

7: Minder fouten maken in teksten

6: Gebruik van de STARR methode

5: Wat wil je bereiken?

4: Waar wil je werken?

3: Hoe zet je je netwerk in?

2:Je kwaliteiten in kaart

1: Profieltekst in je cv

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *