‘Krab achter je oren’ deel 66: Hulp bij sollicitatiebrief en cv? Hoe werkt dat dan?

MarjanSchrijft helpt bij het opstellen van sollicitatiebrieven/motivatiebrieven, cv’s en LinkedIn profielen. Regelmatig krijg ik de vraag: ‘Hoe doe je dat dan?’

Laat ik beginnen met dat je NIET alles bij mij ‘over de schutting gooit’ en een complete brief  en cv terug krijgt. Ik heb echt contact met je nodig. Een sollicitatiebrief is heel persoonlijk, dus moet ik wel de juiste persoonlijkheid en persoonlijke toon overbrengen in je brief.  Goede voorbereiding is het halve werk. De dingen die je zelf kunt doen, daar hoef je mij niet voor in te huren, dan wordt het een dure aangelegenheid.

Hoe werkt het dan?

  1. Ik vraag altijd de betreffende vacature erbij. Het liefst al met zaken die jij al onderstreept hebt in de vacature: woorden die belangrijk zijn of jou opvallen. (Zie ook de tip hierover in ‘Krab achter je oren’ deel 64)

 

  1. Ik ga altijd uit van een basisbrief of begin van een brief die je zelf al gemaakt hebt. Spelfouten en zinsopbouw pas ik wel aan. Vul dit alvast in: jouw adres, het adres van het bedrijf, plaats en datum, de aanhef, je eerste reactie op de vacature, waarom je daar wilt werken, waarom ze jou moeten aannemen, een afsluitende zin en je naam. Dan gaan we samen inhoudelijk verder met je motivatie en jouw verkooppunten.

 

  1. Je stuurt mij ook je cv, voor zover je die klaar hebt. Begin met het laatste bovenaan, bij zowel je werkervaring, je opleidingen/cursussen en je nevenactiviteiten. Ik heb eventueel een mooi format voor een cv welke je zou kunnen gebruiken. Dat format kan ik je vooraf sturen, of ik kan jouw gegevens in dat format plakken. Voeg ook een mooie foto van jezelf toe. Uiteraard in professionele houding en in kleding waarin je ook zou solliciteren.

 

  1. Ik kan niet schrijven zonder dat ik contact met je hebt gehad. Dus werkzoekenden die in de buurt van Wieringerwaard wonen komen bij mij aan tafel en bespreken wat er al is geschreven en wat er nog moet gebeuren. Ik stel vragen, jij praat en ik typ of maak aantekeningen.

Werkzoekenden die verder weg wonen of niet de mogelijkheid hebben om langs te komen, nodig ik uit om via Whatsapp te video bellen. Ik heb het nodig om je te zien: hoe je praat, hoe je overkomt op mij. Zo kan ik ‘jouw toon’ overnemen in de brief: woorden gebruiken die jij ook gebruikt.

Bij de vragen die ik stel, zet ik mijn coachende vaardigheden in. Om te komen tot een goede brief is zicht op je kwaliteiten nodig. Het is belangrijk dat je dat zicht zelf hebt, maar ik heb het ook nodig om jou te kunnen ‘verkopen’ in de brief.

Na dit proces waarin ik mij echt inleef ik jou en in het bedrijf waar je solliciteert, krijg je van mij de brief en je cv. Ik adviseer altijd om er een nachtje over te slapen. Dan kijk ik er nog een keer naar en kun je hem zelf ook nog goed doorlezen. Ik verstuur ze vaak in Word en PDF naar je. Je bent altijd vrij om er nog dingen aan te wijzigen.

Ervaringen:

Onlangs kwam er iemand bij mij met de vraag of ik wilde helpen. Deze mevrouw zei dat ze ’8 jaar thuis bij de kinderen was geweest en nu wilde reageren op een baan’. Bij navraag bleek dat die mevrouw diverse bestuursfuncties had bij verenigingen in de buurt en daarnaast meewerkte in het familiebedrijf waarvan zij de administratie deed. Zelf had zij dit niet op haar cv gezet.

Dat is het namelijk met kwaliteiten, wat je zelf zo gewoon vindt, of denkt dat iedereen dat kan, dat zijn je kwaliteiten. Ze had dus meer vaardigheden dan ze dacht. Later berichtte zij mij dat ze met zoveel meer zelfvertrouwen voorbereid was op een sollicitatiegesprek en nu ook wel op andere vacatures durfde te reageren.

Een oud collega noemde mij laatst ‘een woordentovenaar’, aangezien ik uit haar hele verhaal de kern kon filteren en haar verhaal krachtig op papier in een sollicitatiebrief van 1 A4-tje kon zetten.

Of die meneer, die met meerdere vacatures bij mij kwam. Samen kwamen we tot wat hij echt wilde en een prioriteitenlijst daarvan. Zo werd voor hem duidelijk voor welke baan, met de bij hem passende werkzaamheden, hij echt wilde gaan. Hij ging naar huis met een goede brief en een cv met daarin een krachtige profielschets.

Heb jij ook hulp nodig bij je cv, LinkedInprofiel of sollicitatiebrief? Neem gerust contact op. Je kunt hierboven lezen wat je ter voorbereiding kunt doen.

Hartelijke groet,

Marjan

Heb je eerdere sollicitatietips gemist? Hier link je ernaar terug:

9: Tips als je brief (bijna) af is. 

8: Welke woorden moet je in je brief gebruiken?

7: Minder fouten maken in teksten

6: Gebruik van de STARR methode

5: Wat wil je bereiken?

4: Waar wil je werken?

3: Hoe zet je je netwerk in?

2:Je kwaliteiten in kaart

1: Profieltekst in je cv

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *